Editura Risoprint, Cluj-Napoca,
2011
Capitolul I. Cerinţele
nutriţionale la animale
1.1. Norma şi raţia de hrană
Norma de hrană reprezintă
cantitatea de substanţe nutritive (energie, proteină, aminoacizi, Ca, P,
vitamine, microelemente etc.) necesare unui animal timp de 24 h.
În funcţie de producţia
principală, hrana se normează pentru animalele de : reproducţie, creştere,
lapte, carne, lână şi ouă.
Prin raţia de hrană se înţelege
cantitatea de nutreţuri administrată unui animal timp de 24 ore, în care
trebuie să se asigure integral, cantitativ şi calitativ, cerinţele prevăzute de
normă.
Raţia trebuie să îndeplinească
câteva condiţii :
a)
să fie completă;
b)
să fie echilibrată;
c)
să fie săţioasă;
d)
să fie gustoasă;
e)
să fie sănătoasă;
f)
să fie economică.
1.2.
Cerinţele nutriţionale pentru întreţinerea funcţiilor vitale
1.2.1.
Cerinţele de energie
Necesarul de
energie pentru întreţinerea funcţiilor vitale reprezintă 35-65% din raţia
zilnică, în funcţie de specie şi producţie.
Necesarul de energie este mai redus
la ovine şi mai ridicat la cabaline. La bovine cerinţele sunt mai mari cu
20-30% comparativ cu cele pentru ovine.
Rasele uşoare au metabolismul
bazal mai intens decât rasele grele.
Tineretul animal are un
metabolism bazal mai intens decât animalele adulte.
La masculi necesarul energetic
este mai mare decât la femele, iar la animalele castrate metabolismul bazal
este mai redus decât la cele necastrate.
1.2.2. Cerinţele de proteină
Animalele nu pot să trăiască fără
cantităţi minime de proteină chiar dacă primesc în hrană din abundenţă
celelalte substanţe.
1.2.3. Cerinţele de substanţe
minerale
În general, necesarul de
substanţe minerale pentru întreţinerea funcţiilor vitale la animale este mic.
1.2.4. Cerinţele de vitamine
Se apreciază în funcţie de
specie, vârstă, sistem de creştere, tehnologie aplicată etc.
1.3. Cerinţele nutriţionale
pentru animalele de reproducţie
1.3.1. Influenţa alimentaţiei
asupra funcţiei de reproducţie
1.3.1.1. Influenţa alimentaţiei
asupra reproducţiei la femele
Subalimentaţia determină o serie
de tulburări funcţionale care pot afecta parţial sau total reproducţia la
femele, în funcţie de nivel şi durată (întârziere a pubertăţii, tulburări de
ovogeneză, desfăşurare anormală a ciclurilor sexuale, lipsa libidoului, călduri
liniştite, anestrie prelungită după parturiţie).
Subalimentaţia calitativă,
caracterizată prin lipsa sau carenţa unor substanţe nutritive, este una dintre
cele mai frecvente cauze ale infecundităţii la animale.
1.3.1.2. Influenţa alimentaţiei
asupra reproducţiei la masculi
Alimentaţia poate influenţa
negativ funcţia de reproducţie în următoarele situaţii :
a)
de supraalimentaţie ;
b)
de subalimentaţie ;
c)
de alimentaţie cu valoare incompletă,
lipsită de unele substanţe nutritive.
Taurii şi vierii sunt cei mai
sensibili la supraalimentaţie.
1.3.2. Cerinţele pentru femelele
de reproducţie
Femelele gestante au nevoie de o
cantitate sporită de hrană.
În primele două treimi ale
gestaţiei, ritmul de creştere a fetuşilor
la toate speciile este redus, aproximativ 20-35% din greutatea de la
naştere.
În perioada de gestaţie avansată
se intensifică procesele anabolice care duc la o creştere în greutate a
femelelor chiar dacă nivelul alimentaţiei rămâne constant. Creşte foarte mult
sinteza proteică.
1.3.3. Cerinţele pentru
reproducătorii masculi
Supraalimentaţia energetică a
masculilor este mult mai dăunătoare funcţiei de reproducţie decât o
subalimentaţie moderată.
1.4. Cerinţele nutriţionale
pentru creştere şi îngrăşare
1.4.1. Influenţa alimentaţiei
asupra creşterii şi dezvoltării
Dacă subalimentaţia este de
scurtă durată şi tineretul dispune de rezerve corespunzătoare de compensaţie,
după revenirea la hrănirea normală sau abundentă animalele pot recupera
pierderile prin creşterea apetitului şi prin imbunătăţirea coeficienţilor de
utilizare a substanţelor nutritive.
Un nivel energetic ridicat
folosit înainte de sacrificare determină creşterea proporţiei de grăsime în
carcasă.
Grăsimea de tip oleic specifică
porumbului, ovăzului, şrotului de floarea soarelui imprimă grăsimii animale o
consistenţă redusă. Secara, orzul, cartofii, leguminoasele verzi sau sub formă
de fân produc grăsime cu o consistenţă ridicată. Borhoturile influenţează
negativ calitatea şi conservabilitatea cărnii. Făinurile animale imprimă gust
şi miros specific cărnii.
1.4.2. Cerinţe pentru creştere şi
îngrăşare
Necesarul de substanţe nutritive
este determinat de sporul de creştere realizat.
În primele săptămâni de viaţă
sporul în greutate conţine peste 70% apă. Odată cu înaintarea în vârstă, se
reduce treptat proporţia de apă, proteină şi substanţe minerale şi va creşte
proporţia de grăsime.
1.5. Cerinţele nutriţionale
pentru producţia de lapte
1.5.1. Influenţa alimentaţiei
asupra producţiei de lapte
Nutreţurile suculente
administrate în hrană au efect stimulator asupra producţiei de lapte.
Nutreţurile ca masa verde,
seminţele de oleaginoase, uruiala de porumb reduc consistenţa grăsimii, în timp
ce fibroasele, uruielile de orz, grâu, boabele de leguminoase şi rădăcinoasele
fac să crească consistenţa.
1.5.2. Cerinţele pentru producţia
de lapte
Laptele colostral este mai bogat
în proteină, grăsimi, substanţe minerale, enzime şi anticorpi dar mai sărac în
lactoză comparativ cu laptele propriu-zis.
1.6. Cerinţele nutriţionale
pentru producţia de ouă
1.6.1. Influenţa alimentaţiei
asupra producţiei de ouă
Făina de peşte depreciază gustul
şi mirosul ouălor.
Pentru colorarea gălbenuşului cei
mai importanţi pigmenţi sunt : luteina din lucerna verde şi zeaxantina din
porumbul galben.
1.6.2. Cerinţele pentru producţia
de ouă
Cantitatea insuficientă de calciu
determină scăderea producţiei de ouă sau chiar încetarea ouatului.
1.7. Cerinţele nutriţionale
pentru producţia de lână
1.7.1. Influenţa alimentaţiei
asupra producţiei de lână
În comparaţie cu celelalte
producţii animale, cerinţele în energie şi proteină pentru producţia de lână
sunt mai mici.
1.7.2. Cerinţele pentru producţia
de lână
Oile cu lână grosieră utilizează
mai eficient proteina decât oile cu lână fină.
1.8. Cerinţele de apă la animale
Cerinţele de apă sunt influenţate
de un complex de factori :
a)
cantitatea de substanţă uscată
ingerată ;
b)
structura raţiilor ;
c)
conţinutul în NaCl.
Temperatura ridicată a mediului
ambiant determină creşterea consumului de apă peste valorile normale. Creşterea
cea mai mare se înregistrează la păsări.
O vacă în lactaţie care produce
30 l lapte/zi bea 100 l apă/zi.
Temperatura apei nu trebuie să fie
sub 9-10 grade celsius. Din acest punct de vedere cele mai pretenţioase sunt
porcinele şi păsările, şi cele mai puţin pretenţioase sunt ovinele.
Capitolul II. Alimentaţia
taurinelor
2.1. Particularităţi de digestie
şi valorificare a hranei la taurine
Capacitatea şi compartimentarea
tubului digestiv la taurine permite prelucrarea digestivă a unor cantităţi mari
de nutreţuri voluminoase cu un conţinut ridicat de celuloză.
Avantajele proceselor
rumenale :
a)
valorificarea eficientă a nutreţurilor
celulozice ;
b)
convertirea proteinei mai puţin
valoroase din nutreţuri şi a substanţelor azotate neproteice, în proteină cu o
valoare biologică ridicată ;
c)
sinteza vitaminelor din complexul B, C
şi K ;
d)
posibilitatea protozoarelor de a-şi
forma rezerve corporale de amidon.
Dezavantaje :
a)
scindarea amidonului în rumen nu este
avantajoasă, deoarece o parte din energia acestuia se pierde sub formă de
metan, eliminat prin eructaţie şi căldură de fermentaţie ;
b)
scindarea şi metabolizarea proteinelor
cu valoare biologică ridicată la nivelul rumenului este dezavantajoasă din
punct de vedere cantitativ.
Excesul de
concentrate în alimentaţia vacilor poate conduce la îngrăşarea lor, având şi un
efect negativ asupra stării de sănătate.
2.2. Influenţa
structurii raţiei asupra digestiei rumenale şi producţiei la taurine
Nutreţurile
concentrate, rădăcinoasele şi nutreţul însilozat bogat în apă reduc secreţia
salivară.
2.3. Alimentaţia
vacilor de lapte
2.3.1. Nivelul
ingestiei la vacile în lactaţie şi factorii care îl influenţează
Viteza de consum
este mai mare pentru fânurile de calitate.
2.3.2.
Alimentaţia vacilor în lactaţie
2.3.2.1.
Stabilirea cerinţelor nutriţionale şi a raţiei de hrană
Concentrate
energetice : porumb, orz, etc.
Concentrate
proteice : şroturi de soia, şroturi de floarea-soarelui, mazăre.
Sfecla furajeră
are efect lactogen, de asemenea borhotul de bere.
2.3.2.3.
Alimentaţia vacilor în lactaţie în timpul verii
În funcţie de
consumul de nutreţ, se pot asigura producţii de 15-20 l lapte/zi fără adaosuri
de concentrate. Cu avansarea în vegetaţie creşte conţinutul în celuloză şi se
reduce treptat digestibilitatea.
Trecerea de la
regimul de stabulaţie la cel de păşunat se face treptat, în decurs de 8-10
zile.
Păşunatul începe
când stratul vegetal are înălţimea de 12-15 cl.
2.3.3.
Alimentaţia vacilor în gestaţie avansată (repaus mamar)
La vaci gestaţia
în cea mai mare parte a ei (circa 7 luni) se suprapune peste lactaţie. Vacile
se înţarcă în ultimele 2 luni de gestaţie, înainte să se realizeze 65-70% din
greutatea la naştere a fetusului.
Cu o lună
înainte de fătare se scot din raţie nutreţurile însilozate, deoarece acestea
determină tulburări în metabolismul mineral, influenţând negativ starea de
sănătate a noului-născut.
2.4.3. Bolile
metabolice şi nutriţionale la vaci
Cetoza este o
tulburare declanşată datorită scăderii nivelului de glucoză, respectiv
creşterii corpilor cetonici în sânge. Această situaţie apare când ingestia de
energie este mai mică decât cheltuielile legate de sinteza laptelui. La
animalele bolnave scade producţia de lapte, se reduce apetitul, refuză la
început concentratele şi apoi nutreţul însilozat, slăbesc vizibil.
Trecerea rapidă
de la regimul de hrană de iarnă la cel de păşunat duce la instalarea tetaniei
de iarbă. Boala se manifestă prin reducerea apetitului, contracţii musculare,
masticaţie în gol, scăderea producţiei de lapte, iar în forme mai grave
animalul rămâne în decubit.
2.4. Alimentaţia
taurilor de reproducţie
La stabilirea
regimului de hrănire se ţine cont de :
a)
menţinerea taurilor în perfectă condiţie
de reproducător ;
b)
menţinerea apetitului sexual ;
c)
obţinerea unui material seminal de
calitate şi în cantitate suficientă.
Nu se recomandă
tipul de hrănire voluminos, deoarece acesta duce la mărirea abdomenului şi
reducerea potenţei sexuale.
2.5. Alimentaţia
viţeilor în perioada de alăptare
2.5.1.
Particularităţile digestiei şi alimentaţiei viţeilor
În primele 4-6
săptămâni, viţeii pot digera doar laptele. Înţărcarea se face atunci când
rumenul este funcţional.
2.5.2.
Specificul alimentaţiei viţeilor
Se disting două
perioade :
a)
perioada colostrală (primele 5-7 zile
de viaţă);
b)
perioada de alimentare propriu-zisă.
Înţărcarea
viţeilor se face la vârsta de 50-60 zile. În această
perioadă se administrează treptat un regim specific rumegătoarelor. La
vârsta de 8-10 zile se dau nutreţuri combinate, lar la 3 săptămâni se introduc
fânurile de bună calitate. Nutreţul combinat poate fi înlocuit cu nutreţ
concentrat alcătuit din : uruieli ovăz, orz, tărâţe de grâu, şroturi de
floarea soarelui, porumb.
2.6. Alimentarea
tineretului taurin de reproducţie de la 6-24 luni
Trebuie evitată
îngrăşarea, care este dăunătoare dezvoltării glandei mamare şi funcţiei de
reproducţie. Alimentaţia se bazează pe nutreţuri de volum : fânul de
calitate, semifânul, nutreţul însilozat de porumb, sfecla furajeră şi mai puţin
pe concentrate.
2.7. Alimentaţia
taurinelor supuse îngrăşării
2.7.1. Principii
în alimentaţia taurinelor supuse îngrăşării
Concentratele
proteice folosite la noi în ţară sunt şroturile de floarea-soarelui şi soia,
gluten de porumb, tărâţe de grâu.
Tăuraşii
realizează o creştere mai mare şi un consum mai mic/kg comparativ cu femelele.
Castrarea
tăuraşilor determină o reducere a sintezei proteice şi o creştere a proporţiei
grăsimii în sporul zilnic realizat. Tăuraşii necastraţi realizează un spor
zilnic mai mare, utilizează mai eficient hrana şi au mai multă carne în
carcasă.
Alimentaţia cu
nutreţuri concentrate în cantităţi mari în faza timpurie duce la depuneri mai
mari de grăsime comparativ cu îngrăşarea pe bază de fibroase.
Capitolul III.
Alimentaţia ovinelor
3.1.
Particularităţi de digestie şi valorificare a hranei la ovine
Faţă de alte
animale domestice, depun un efort mai mare pentru asigurarea hranei.
Animale
poligastrice, adaptate digestiei nutreţurilor de volum.
3.2. Alimentaţia
berbecilor pentru reproducţie
Întrucât monta
la ovine are caracter sezonier, alimentaţia berbecilor se face diferenţiat, şi
cuprinde trei perioade :
a)
repaus sexual (8-9 luni);
b)
pregătire pentru montă (cu 50 de
zile înaintea campaniei de montă);
c)
montă.
3.3. Alimentaţia
oilor mame
Păşunea asigură
de obicei cerinţele de proteină pentru oi şi capre, însă unele fânuri şi
nutreţuri însilozate, precum şi alte nutreţuri vegetale au un conţinut redus în proteină, fiind
necesară astfel suplimentarea hranei cu nutreţuri proteice. Seminţele de
oleaginoase, soia şi şroturile sunt cele mai potrivite surse proteice de
suplimentare a hranei la oi şi capre.
În
prima parte a gestaţiei, care durează 3 luni, fetusul creşte foarte puţin
(12-13% din greutatea corporală pe care o are la naştere). În a doua parte a
gestaţiei, care durează 2 luni, are loc o creştere rapidă a fetusului (87-88%
din greutatea la naştere).
3.4. Alimentaţia
tineretului ovin de reproducţie
În primele 3-4
săptămâni de viaţă principala sursă de hrană a mieilor o constituie laptele
matern. De la vârsta de 2 săptămâni
mieii sunt obişnuiţi treptat cu suplimente de nutreţuri concentrate şi
fân. Tradiţional, înţărcarea se face la 2 luni la mieii din rasele Ţigaie,
Ţurcană, etc. şi respectiv la 3 luni la miei din rasele cu lână fină.
3.4.2.
Alimentaţia mieilor înţărcaţi
Se asigură, pe
lângă păşune, nutreţuri concentrate formate din uruieli de ovăz, orz,
porumb, mazăre, şroturi.
3.5. Alimentaţia
ovinelor supuse îngrăşării
În faza de
finisare, care durează cca 20 de zile, se urmăreşte îmbunătăţirea însuşirilor
organoleptice şi gustative ale cărnii, printr-o alimentaţie adecvată.
Capitolul IV.
Alimentaţia caprinelor
Cerinţele
nutriţionale ale oilor sunt valabile şi pentru nutriţia caprelor.
Capitolul V.
Alimentaţia cabalinelor
La cabaline
adăparea are loc înaintea consumului de grăunţe.
Caii valorifică
bine nutreţurile concentrate (ovăzul, orzul, porumbul, bobul şi mazărea) iar
dintre subproduse, tărâţele şi şroturile, şi mai puţin borhoturile.
Insuficienţa
apei reduce cantitatea de substanţă uscată ingerată şi favorizează apariţia
colicilor.
Recomandări :
a)
nu se folosesc nutreţuri mucegăite,
alterate, îngheţate sau impurificate cu pământ, deoarece determină îmbolnăviri
(constipaţii, colici, timpanite) ;
b)
nu sunt recomandate în hrană fânul şi
boabele de cereale proaspăt recoltate, ci numai după 2-3 luni de la
recoltare ;
c)
nutreţurile leguminoase verzi (trifoiul,
lucerna) se utilizează în cantităţi reduse ;
d)
tăiţeii uscaţi de sfeclă se utilizează
în cantităţi reduse sau după înmuierea cu apă ;
e)
cerealele, cu excepţia ovăzului, se recomandă
să fie utilizate sub formă de uruială cu granulaţie mare ;
f)
rădăcinoasele se pot administra întregi
sau sub formă tocată şi în amestec cu pleavă sau cu paie tocate ;
g)
nutreţurile se administrează în
următoarea succesiune : fibroasele, suculentele, apa şi la urmă
concentratele.
5.2. Alimentaţia
armăsarilor de reproducţie
Sezonul de montă
este martie-iunie.
5.3. Alimentaţia
iepelor pentru reproducţie
În perioada de
gestaţie, greutatea corporală a unei iepe creşte cu 15-25%.
Nutreţurile care
pot provoca colici sunt :
a)
ovăzul şi orzul proaspete ;
b)
masa verde încinsă ;
c)
trifolienele verzi administrate într-un
stadiu de vegetaţie prea tânăr ;
d)
masa verde păscută pe rouă.
Apa prea rece
poate favoriza avortul.
5.4. Alimentaţia
tineretului cabalin
Alăptarea are
loc până la vârsta de 6 luni.
5.5. Alimentaţia
cailor de tracţiune
Hrana nu trebuie
să aibă un volum prea mare, deoarece împiedică deplasarea cu uşurinţă, scăzând
astfel randamentul de tracţiune al animalului.
Capitolul VI.
Hrana porcinelor
Procesele de
digestie şi absorbţie sunt mai intense decât la rumegătoare, fapt care face ca
valoarea de utilizare a substanţelor nutritive să fie cu 20-30% mai mare decât
la taurinele la îngrăşat.
Capacitatea de
digerare a celulozei este redusă. De aceea valorifică bine nutreţurile
necelulozice : concentrate, tuberculifere, rădăcinoase şi nutreţul verde.
Administrarea
cerealelor sub formă de boabe determină reducerea digestibilităţii acestora. Măcinarea
prea fină nu se recomandă, preferându-se granulaţia mijlocie.
6.2. Alimentarea
vierilor de reproducţie
Pentru
asigurarea vitaminelor şi a substanţelor minerale se foloseşte în hrană:
a)
făina de peşte;
b)
lucerna masă verde;
c)
făina de lucernă;
d)
morcovii;
e)
sfecla.
Ovăzul poate fi
folosit în raţia de concentrate în proporţie de 30-40%. Porumbul are conţinut
energetic ridicat, dar valoare biologică scăzută.
6.3. Alimentaţia
scroafelor de reproducţie
În primele 2
luni de gestaţie fetuşii cresc în proporţie de 8% faţă de greutatea de la
naştere, iar în următoarele 2 luni în proporţie de 92%.
Alimentaţia
trebuie să fie moderată în timpul gestaţiei şi abundentă în lactaţie.
Se evită
alimentarea abundentă a scroafei în primele zile de lactaţie, pentru a preveni
o producţie ridicată de lapte care provoacă diaree la purcei.
6.4. Alimentaţia
tineretului porcin
Până la 3
săptămâni are loc in mod exclusiv alimentaţia cu laptele matern.
Vieruşii şi
scrofiţele selectaţi pentru reproducţie trebuie să ajungă la vârsta de 6 luni
la greutatea de 113-122 kg. La 8-10 luni se introduc la reproducţie.
6.5. Alimentaţia
porcinelor supuse îngrăşării
Există trei
tipuri de îngrăşare :
a)
timpurie
b)
mixtă (carne + grăsime)
c)
pentru grăsime.
Îngrăşarea
timpurie este pentru rasele precoce şi vizează obţinerea de exemplare de
100-110 kg. Are două tipuri :
a)
îngrăşărea timpurie pentru carne ;
b)
îngrăşarea timpurie pentru bacon.
Structura
amestecurilor de hrană poate influenţa indicii de calitate ai carcaselor. Folosirea
tărâţelor, a făinii de lucernă şi a nutreţurilor verzi determină scăderea nivelului energetic al
hranei şi reducerea cantităţii de grăsime din carne.
Capitolul VII.
Alimentaţia păsărilor
Păsările nu pot
digera cum se cuvine celuloza, din această cauză hrana lor trebuie să conţină o
cantitate mică de celuloză brută.
Grăsimile pot fi
utilizate în raţia păsărilor în proporţie mai mare decât la alte specii de
animale. Aceasta duce la creşterea timpului de staţionare a hranei în tubul
digestiv, mărind digestibilitatea şi absorbţia componentelor din hrană.
Digestibilitatea
cea mai mare o are gâsca, fiind urmată de raţă, găină şi curcă.
7.2. Alimentaţia
găinilor ouătoare
După 10 luni
găina nu mai ia în greutate, de aceea se impune o alimentaţie bazată strict pe
întreţinerea funcţiilor vitale şi producţie.
7.5. Alimentaţia
curcilor adulte, puilor şi tineretului de curcă
Este considerată
o « carne rafinată ».
Carnea de curcă
este mai scumpă decât carnea de găină :
a)
ouatul are caracter sezonier
(ianuarie-iunie), producţia anuală fiind de 50-90 ouă ;
b)
randamentul de utilizare a proteinei din hrană este mai mic ca la
găini, ceea ce impune utilizarea în alimentaţie a nutreţurilor proteice de
origine animală în proporţii mai mari
iar în nutreţ combinat trebuie adăugat un nivel proteic mai ridicat ;
c)
viabilitatea şi vitalitatea puilor în
primele zile de viaţă sunt foarte reduse.
7.6. Alimentaţia
palmipedelor
Se cresc în
special pentru producţia de carne.
Grăsimea poate
ajunge până la 40% din greutatea cărnii. De aceea trebuie redus foarte mult
nivelul energetic al raţiei.
Ouatul se
desfăşoară în ianuarie-iunie. Gâştele încep să se ouă la 30-35 săptămâni şi
sunt menţinute în producţie 4 ani.
Pentru producţia
de carne, gâştele se cresc până la vârsta de circa 10 săptămâni, când ating greutatea
de 4,5-5 kg.
« Ficatul
gras » se obţine în urma îndopării forţate. Îndoparea durează 21-24 zile,
şi se obţine un ficat mărit de circa 700-800 g.
7.8.
Alimentaţia prepeliţelor
Fiecare
adult consumă 20-30 g furaj pe zi.
Capitolul
VIII. Alimentaţia iepurilor
O
particularitate a digestiei iepurilor este producerea de cecotrife (fecale
nocturne) care sunt recuperate ulterior prin ingestie.
Cele mai
preferate nutreţuri sunt :
a)
făinurile de leguminoase şi naturale
iarna ;
b)
vara trifoiul, lucerna, borceagul, varza
şi iarba de livadă.
Ca suculente, se
pot utiliza : morcovii şi cartofii. Dintre concentrate : porumbul,
ovăzul, orzul, grâul, şroturile de soia şi floarea-soarelui.
Pentru a evita
meteorizarea, nutreţurile verzi în fază tânără se dau după pălire, iar mai
târziu nu se dau în stare umedă.
Următoarele
plante stimulează apetitul : pătrunjelul, cimbrul, mărarul, menta,
chimionul, romaniţa, etc.
Până la vârsta
de 3 săptămâni se hrănesc doar cu laptele matern.
Varza, guliile
şi napii imprimă cărnii un gust neplăcut. Rămurelele de brad dau cărnii un gust
de vânat. Pâinea îmbibată în lapte dă un gust plăcut.
Uruiala de soia,
făina de in, şroturile de floarea-soarelui, morcovii, sfecla, varza,
favorizează creşterea părului şi calitatea pielicelelor.
Insuficienţa
apei determină reducerea consumului de hrană şi o scădere a greutăţii corporale
în special la iepurii adulţi.
Stimați persoane
RăspundețiȘtergerePentru a fi de serviciu la compania "Vital-Finance" oferă credite la sfârșitul anului și anume:
* Creditul pentru toți fermierii sau contractori
* Credit pentru a însoți copiii de Crăciun
* Creditul pentru noul an 2017
* Credit pentru a rezolva datoriile înainte de noul an.
"Finanțe Vital" este viața ușoară și profitabilă. Aceasta este singura adresă care oferă acces la împrumut: bzhuegbadja@gmail.com
Apoi ne trimiteti cererile dvs. de împrumut de la 5500 de euro la 5,5 milioane de euro. Rata dobânzii este de 2% pe an.
Va stam la dispozitie pentru a vă răspunde 24 de ore până la 24 de ore.
Contact: bzhuegbadja@gmail.com
Vă mulțumesc și de așteptare pentru întrebările dumneavoastră!
animal feed
RăspundețiȘtergere