marți, 25 martie 2014

Voluntari la ferma Diribao

*Ne face o deosebită plăcere să anunțăm că ferma Diribao, despre care tot povestim și vom mai povesti aici, tocmai a intrat în rețeaua fermelor WWOOF Romania (Willing Workers on Organic and Traditional Farms) și, ca urmare, primește voluntari din țară și din străinătate. 


Mai jos, câteva detalii necesare despre tot ce trebuie să știe omul voluntar și doritor să vadă ce se întâmplă la Diribao. Esențialul, ca de obicei, stă bine-mersi în ultimul paragraf :)


Diribao

Persoană de contact: Radu

Descrierea terenului și regiunii geografice: 

Ferma Diribao este localizată într-o regiune deluroasă din județul Cluj, Transilvania. Ferma este situată la cca. 8 kilometri de centrul comunei, la marginea unui cătun de cca. 100 de persoane. Zona este ferită de trafic (cele mai frecvente vehicule sunt căruțele trase de cai), este foarte liniștită și se află lângă imașul comunei (ca urmare, fondul sonor al vitelor și talăngilor este asigurat pe tot parcursul zilei). Zilele de vară sunt calde, uneori caniculare, iar nopțile sunt răcoroase.

Terenul pe care îl utilizăm la acest moment se prezintă astfel: 2,6 hectare pentru gospodărie, livadă tânără (al doilea an) și pășune – în regim de proprietate, 1,2 hectare pentru cultură furajeră (lucernă) – în regim de proprietate, 2,3 hectare pentru culturi principale (porumb+fasole+dovleci, sfeclă furajeră, ovăz) – în regim de arendă.

Ce se cultivă și se crește la fermă: La acest moment avem un armăsar tânăr, două vițelușe, 6 iepuri (în curs de înmulțire), 6 perechi de porumbei (în curs de înmulțire). Purceluși, gâște, găini și curci. Cultivăm hrana pentru aceste animale: fân, lucernă, ovăz, porumb, floarea-soarelui. De asemenea, folosim o seră de cca. 70 de metri pătrați și o grădină de legume de 400 de metri pătrați.

Dimensiunile aproximative ale fermei:– 3,8 ha + 2,3 ha în arendă

Perioada în care primim voluntari: iunie – septembrie.

Limbi vorbite: româna (nativ), engleză – foarte bine, franceză – excelent, spaniolă – foarte bine.

Descrierea activităților voluntarilor: Anul acesta dorim să continuăm construcția casei mari – în tehnică de cob + zidărie de butuci (cordwood), astfel că activitățile principale în timpul zilelor însorite de vară vor fi prepararea cobului și tencuitul. De asemenea, vom avea numeroase activități agricole și gospodărești de bază: hrănim și îngrijim animalele, plantăm, cosim (pe rouă, când cântă coasa-n iarbă!), culegem și folosim stuful, facem diverse lucrări simple de dulgherie, aplicăm mulciul, scoatem și cărăm apă, gătim (și adesea gătim chiar bine :) ). Putem “preda” sau împărți aceste activități cu voluntarii, în funcție de preferințele și interesele fiecăruia dintre ei. La Diribao, ziua se sfârșește cu apusuri spectaculoase și povești în jurul focului până când ne fură somnul.

Condiții și facilități de cazare: 2 – 4 locuri în căbănuța de cob și butuci de 4 x 4 metri pe care am ridicat-o în anul 2013.Corturi – vă rugăm să aduceți propriul cort și sac de dormit. Dacă nu aveți, putem face noi rost de unul sau îl puteți împărți cu alți voluntari. Nouă ne place mai mult decât orice dormitul în sac, pe baloturi de paie, cu fața în sus, la cerul plin de stele. Orchestra de greieri cântă în fiecare noapte :) Utilizăm o toaletă uscată cu compost și duș solar. Semnalul telefonic variază, în funcție de rețea. Avem semnal bun pe vârful dealului, la cca. 150-200 de metri de casă.Deocamdată, nu avem nici o sursă de curent electric constant.

Descrierea familiei: Pe parcursul sezonului de voluntariat, Radu (profesor de limba franceză) va fi mereu prezent, uneori împreună cu soția (traducător din mai multe limbi) și cei trei copii. Din când în când, ne vizitează prietenii - care sunt cel puțin la fel de simpatici ca noi. Cu cât suntem mai mulți, cu atât mai mare veselia.

Animale: Avem un dulău ciobănesc mioritic (cu nume grecesc, antic) și două cățelușe – una, ciobănesc Belgian – Malinois (cu nume de brand de haine) și una ciobănesc de Bucovina (cu nume de operă celebră). :)

Alimentație: Consumăm deopotrivă legume și carne, ouă, lapte și brânză – numai din surse locale și de încredere. În zilele calde de vară, bem bere (inclusiv pentru hidratare, dar nu numai, oameni suntem), câteodată un pahar de vin seara și, în special în zilele mai reci și ploioase, palincă (inclusiv pentru încălzire, dar nu numai). Bem cu măsură și nu ne plac excesele. Evident, respectăm preferințele alimentare ale voluntarilor.

Notă suplimentară:Diribao este numele de cod pentru o viitoare comunitate de neo-țărani situată într-o zonă aproape părăsită la ora actuală. Diribao nu este doar o comunitate bazată de interes, ci o comunitate de la inimă la inimă, o comunitate care dorim să devină cât mai repede autosuficientă pe termen nedefinit, departe de paradigma vieții hipermoderne. Diribao este numele de cod al unui vis colectiv pentru care muncim de câțiva ani și vom munci până când nu vom mai putea. Dacă împărtășești același vis al simplității, frumuseții și libertății, s-ar putea să vii la noi ca voluntar și să pleci ca prieten. Te așteptăm!

15 comentarii:

 1. Va citesc cu placere continutul blogului,pun si in practica unele probleme de aici.Va felicit pentru initiativa luata de a face o ferma la tara si daca imi permiteti vreau sa va cioplesc vreo 10 linguri de lemn pentru viitoarea bucatarie gratis, doar sa imi platiti transportul.Cred ca vi le pot ciopli in vreo luna jumate -doua.Va doresc spor la munca .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Draga Mircea, lingurile au ajuns, sunt fabuloase. Au facut deliciul cancelariei de la liceu, acum le admira copiii si sotia. Sunt mirosite, pipaite, privite. Multumesc foarte mult, stiu ca lingurile se baga in gura, mie mi-au mers la inima :-)

   Ștergere
 2. Aș dori să dau o mână de ajutor, cred că mi-ar prinde bine o săptămână la Diribao. Nu știu să fac mare lucru, dar cred că instructajul nu va lua prea mult timp.. Credeam că o să fiți copleșiți de voluntari, mă gândeam că nu veți mai avea teren de cultivat din pricina extinderii necontrolate a spațiului de campare cu corturi înghesuite! Hai, că m-am liniștit.Din iunie, da? Să ia vacanță copiii și vorbim.

  RăspundețiȘtergere
 3. O metoda inedita de agroturism. O initiativa laudabila atat din partea dumneavoastra, cat mai ales a celor care aleg sa lucreze voluntari la acest proiect ambitios.

  RăspundețiȘtergere
 4. De ce Diribao?! Are vre-o semnificatie anume? Are vre-o legatura cu vechiul apelativ al serviciului militar la munci: dilibau?

  RăspundețiȘtergere
 5. Totuși, unde ne așteptați? Cum dăm de voi? Sau facem ca la căminele studențești, în timpul sesiunilor: Nu bateți la ușă, ieșim noi din când în când?

  RăspundețiȘtergere
 6. Suna-ma la 0788922219, si stabilim detaliile. Daca ai masina, vii pana foarte aproape, iesim noi in cale musai, ca indicatoare (inca) nu sunt :-) Daca nu, mergem sa te luam de la Cluuuj.

  RăspundețiȘtergere
 7. Viitorul agriculturii este aici
  Asociaţia Sviluppo Insieme si Vince
  www.sviluppoinsiemesivince.ro

  RăspundețiȘtergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 10. Bai nea fosa... nu vrei sa ne lasi cu fosele si ifosele dumitale ? Eu ma c...c intr-o galeata pe un strat de rumegus, dupa care acopar lucrarea cu alt strat de rumegus. SI ASTA-I TOT. Vin-o alaturi de noi pe acest blog, o sa fii bine primit, dar lasa-ti te rog afacerile acasa. Daca ai indoieli, da-mi adresa si-ti trimit moca o portie din munca mea zilnica, doar asa ca sa te convingi ce bine functioneaza. Fosa ta costa bani, rumegusul vine de la sine si e moca. Intelege odata ca esti depasit de realitate. Pt replica, ca sa nu intoxicam blogul asta minunat, iti stau la dispozitie pe razvanandriuca@yahoo.com . Cu stima dr. vet. Andriuca Razvan

  RăspundețiȘtergere
 11. O Sr. Benjamin foi acima e além de suas exigências para me ajudar com meu empréstimo, que eu usei para expandir meus negócios de farmácia. Eles eram joias amigáveis, profissionais e absolutas para trabalhar. Eu recomendo quem procura empréstimo para contato por e-mail. Lfdsloans@outlook.com.WhatsApp ... + 19893943740 ........

  RăspundețiȘtergere