sâmbătă, 17 martie 2012

Soiuri de soi din grădini particulare româneşti (I)

Citeam în volumul de legumicultură al lui Nistor Stan şi al lui Neculai Munteanu despre specii şi soiuri curioase şi chiar exotice existente la pasionaţii de grădinărit, şi care strălucesc prin absenţa din supermarketuri sau pieţele ţărăneşti. Ceapa egipteană perenă, vinetele albe, roşiile negre, cresonul, andivele – toate acestea sunt trufandale de care am auzit, pe care am vrea să le avem pe masă, dar care din diverse motive ne sunt accesibile doar dacă ne luăm inima în dinţi şi pământul în vârful sapei. Agrobusinessul nu le iubeşte pentru că nu sunt economice, adică nu pot fi transformate uşor în bani: fie producţiile sunt prea mici, fie nu pot fi mecanizate prea uşor, fie nu-şi pot păstra timp de săptămâni sau luni aspectul de legumă proaspătă.

Pentru cineva care face agricultură convenţională oricare din aceste motive înseamnă refuzul pur şi simplu. Pentru un iubitor de grădinărit ecologic, argumentele în favoarea acestor ciudăţenii sunt: gust rafinat, diversitate, estetică deosebită. Mai mult decât atât, este vorba despre soiuri pure, ale căror seminţe pot fi colectate şi conservate de către grădinar, realizându-se astfel independenţa faţă de ofertanţii de hibrizi F1, foarte lăudaţi, dar ale căror seminţe trebuie cumpărate anual. Ştiu, sunt mult mai productivi, numai că pe noi goana asta de producţii record la hectar ne costă secătuirea solurilor, otrăvirea pânzelor de apă freatică, dereglarea ecosistemelor, deşertificarea multor terenuri după ani şi ani de agricultură convenţională. Toate acestea nu sunt pentru mine, eu vreau producţii aşa şi aşa. Sunt însă foarte interesat de calitate.

Soiurile care vor fi prezentate în continuare există în România, în câteva colecţii private. Seminţele lor nu pot fi gasite la plic, fapt care nu face decât să le sporească aura de mister. A avea în grădină ceva din cele ce urmează ţine de şansă, de dedicaţie, de artă. A conserva aceste seminţe an de an, în vederea utilizării şi transmiterii lor mai departe, este de-a dreptul o operaţiune culturală. Mii de astfel de soiuri s-au pierdut în ultimii ani pentru că agricultorii au renunţat la ele, iar pasionaţii n-au fost suficient de informaţi ca să ia măsuri. Seminţele ce urmează sunt nişte supravieţuitori la fel de venerabili ca nişte strămoşi care se încăpăţânează să sfideze vremurile neprielnice.


Andive Romanesca (Cichorium endivia var. crispa)

Importanţa acestei plante rezidă în primul rând în posibilitatea obţinerii părţilor comestibile în sezonul rece al anului, deficitar în legume proaspete, ceea ce face posibilă valorificarea acestora cu preturi ridicate.


Ciclu de viaţă: Plantă perenă
Zile până la maturare: + 60 zile
Însămanţare: Aprilie – Iulie
Zona climatică: 3 - 12
Germinează la: 16-29 C în 4-15 zile
Ţară de origine: Italia
Distanţa dintre rânduri: 25 cm
Distanţa dintre plante: 15 cm
Înălţime: 20 cm
Lăţime: 30 cm

Andiva se mai numeşte cicoare de vară, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare de grădină. Franţa este cel mai mare producător al aceste “salate” cunoscută pentru calităţile sale tonice şi diuretice. Andiva se regăseşte de regulă în salate sau gătită la cuptor, iubeşte brânzeturile, maioneza şi asocierea cu mezeluri rafinate cum ar fi varietăţile de jambon, în special cele crude. Atenţie însă la gustul său amar. Când se foloseşte gătită, se fierbe în două ape dintre care prima se aruncă. Când se foloseşte crudă, nu se spală: se îndepărtează doar frunzele exterioare şi se stropeşte cu lămâie.


Asmatui (Anthriscus cerefolium)

Plantă aromatică medicinală, asmatuiul este apreciat îndeosebi pentru frunzele foarte aromate, amărui.


Ciclu de viaţă: Plantă anuală
Zile până la maturare: + 75 zile
Însămanţare: Aprilie – Mai
Zona climatică: 3 - 10
Germinează la: 12-26 C în 4-12 zile
Înălţime: 70 cm
Lăţime: 30 cm
Distanţa dintre rânduri: 50 cm
Distanţa dintre plante: 40 cm

Planta creşte în locuri umede şi umbroase, în zona de stepă, în rariştea pădurilor, prin gradini în locuri umbrite. Asmatuiul este apreciat îndeosebi pentru frunzele foarte aromate, amărui. În scop fitoterapeutic se utilizează lastarii floriferi, frunzele şi fructele. Frunzele şi lăstarii se recoltează eşalonat, treptat. Datorită conţinutului său de vitamine, fier şi esenţe, asmatuiul este deosebit de apreciat în domeniul culinar, curativ şi nu în ultimul rând, în cosmetică. Asmatuiul are calităţi: diuretice, depurative, stomahice, laxative, este antiseptic respirator, anticanceros, colagog. Asmatuiul este folosit şi în gastronomie, proaspăt, tocat mărunt dă o aromă deosebită uşor amăruie salatelor, aperitivelor sau garniturilor de legume. Se utilizează şi drept condiment în supe sau sosuri, înlocuind cu succes pătrunjelul.


Asparagus Colosal (Asparagus officinalis)

Sparanghelul, cunoscut şi sub denumirea de ‘hrana zeilor’, a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca legumă, datorită gustului delicat şi proprietăţilor sale benefice asupra organismului.


Ciclu de viaţă: Plantă perenă
Zile până la maturare: + 600 zile
Însămanţare sub sticlă: Martie – Aprilie
Înălţime: 25 cm
Lăţime: 45 cm
Însămanţare în câmp: Mai
Zona climatică: 4 - 10
Distanţa dintre rânduri: 60 cm
Distanţa dintre plante: 40 cm
Germinează la: 21-26 C în 5-35 zile

Delicatesă culinară foarte apreciată în toată lumea - începe undeva la începutul secolului I. Există dovezi de cultivare a sparanghelului în Grecia Antică şi Roma Antică. De asemenea, egiptenii cultivau sparanghelul în urmă cu peste 2.000 de ani, în scop medicinal. O legendă spune că era oferit ca ofrandă zeilor în cadrul ritualurilor. De când regele Ludovic al XVI-lea al Franţei a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel în tot timpul anului, acesta este denumit şi „Hrana regilor”.

Abia în secolul XIX sparanghelul a devenit vedeta dineurilor simandicoase. Brillat-Savarin spunea: „Este cu siguranţă foarte bun, dar la cât costă doar regii şi prinţii şi-l pot permite”.


Bambus comestibil Gigant Moso (Phyllostachys edulis)

Bambus comestibil rezistent la îngheţ până la -26 grade Celsius.


Ciclu de viaţă: Plantă perenă
Zile până la maturare: + 365 zile
Însămanţare sub sticlă: Martie – Aprilie
Însămanţare în câmp: Mai
Germinează la: 18-28 C în 15-55 zile
Ţară de origine: China
Distanţa dintre rânduri: 1,80 – 2,20 m
Distanţa dintre plante: 1,00 – 1,40 m
Înălţime: 20 m
Lăţime: 3 m
Zona climatică: 4 - 12

Poate fi utilizat pentru: lemn construcţii, pădure, cărbune de calitate, hârtie/bancnote, vestimentaţie, produse alimentare (comestibil si gustos ca puiet între 20-30cm), mobila etc. Această specie de bambus are o înălţime maximă de 30 metri în zonele favorabile (paralela 20-30), şi 14 metri in zonele mai putin favorabile (paralela 30-45), este încercat si a rezistat în Italia, Franta şi Germania, în Franţa existand chiar şi un parc unde ajung la 20 metri. Chiar şi aşa el trebuie protejat pe timpul iernii cu multe paie sau frunze la bază şi este recomandabil să fie plantat într-o zonă cu un microclimat ferit de vânturi puternice.


Bob Aquadulce (Vicia faba)

Plantă anuală care produce păstăi mari cu 6-7 boabe/păstaie, cu gust dulce, distinct. Bobul alimentar, se consumă sub formă de păstăi imature, seminţe în faza de lapte ceară sau seminţe uscate.


Ciclu de viaţă: Plantă anuală
Zile până la maturare: + 90 zile
Însămanţare: Martie - Aprilie
Zona climatică: 3 - 11
Germinează la: 10-25 C în 9-25 zile
Înălţime: 150 cm
Lăţime: 25 cm
Distanţa dintre rânduri: 40 cm
Distanţa dintre plante: 25 cm

Bobul este originar din zona mediteraneană sau din Asia Centrală, dar în ziua de azi este cultivat pe tot globul. Caracterul erogen al bobului era cunoscut încă din antichitate, precum şi capacitatea acestuia de a întârzia apariţia semnelor de bătrâneţe. Din scrierile lui Theophrast şi Dioskoride se desprinde cinstirea pe care o acordau vechii greci şi romani acestei plante, rezervandu-i-se o zi din an când era sărbătorită, semintele de bob fiind oferite zeilor. Până şi marele matematician Pitagora îl recomanda discipolilor, datorită proprietăţilor sale.
De ce ar trebui cultivat şi consumat bobul? Poate fie şi numai din simplul motiv că este unul din puţinii furnizori naturali de L-tirozină (aminoacid esenţial), din care prin transformare biochimică se obţine L-dopa, precursor al dopaminei - hormon de creştere, un precursor natural al dopaminei. Dopamina este unul dintre hormonii sintetizaţi de organismul uman, implicat în transferul influxului nervos de la neuronii sistemului nervos central (talamus, cortexul cerebral) şi sistemul nervos vegetativ spre muşchi fiind implicată în controlul mişcărilor.


Castravete Armenian (Cucumis sativus)

Un soi unic şi neobişnuit care produce fructe de 1m lungime, cu gust asemănător mai degrabă cu pepenele galben decât cu castravetele.


Ciclu de viaţă: Plantă anuală
Zile până la maturare: + 56 zile
Însămanţare: Aprilie – Mai
Zona climatică: 3 - 14
Germinează la: 16-41 C în 5-20 zile
Ţară de origine: Armenia
Distanţa dintre rânduri: 50 cm
Distanţa dintre plante: 30 cm
Înălţime: 240 cm
Lăţime: 30 cm


Castravete lămâie (Cucumis sativus)

Un soi de castravete care produce fructe de mărimea unor mere si culoarea asemanatoare lămâii. Interiorul verde este dulce la gust, deloc amar.


Ciclu de viaţă: Plantă anuală
Zile până la maturare: 90 zile
Însămanţare: Aprilie – Mai
Zona climatică: 3 - 14
Germinează la: 16-30 C în 6-10 zile
Ţară de origine: Rusia
Distanţa dintre rânduri: 45 cm
Înaltime: 240 cm
Lăţime: 30 cm
Distanţa dintre plante: 25 cm
Înaltime: 240 cm
Lăţime: 30 cm


Ceapă mov lilia (Allium cepa)

Soi italian foarte atractiv, cu frunze de culoare verde închis şi rădăcini mov.


Ciclu de viaţă: Plantă perenă
Zile până la maturare: + 120 zile
Însămanţare: Aprilie
Zona climatică: 3 - 10
Germinează la: 13-35 C în 4-15 zile
Ţară de origine: Italia
Distanţa dintre rânduri: 15 cm
Distanţa dintre plante: 5 cm
Înălţime: 45 cm
Lăţime: 5 cm
Adâncime de sădire: 2,5 cm


Chilli Habanero Red (Capsicum chinense)

Unul dintre cei mai iuţi ardei de pe glob, este folosit in producţia de sosuri picante.


Ciclu de viaţă: Plantă perenă
Zile până la maturare: + 90 zile
Însămanţare sub sticlă: Aprilie – Mai
Zona climatică: 4 - 12
Germinează la: 18-32 C în 9-18 zile
Ţară de origine: Mexic
Distanţa dintre rânduri: 40 cm
Distanţa dintre plante: 20 cm
Înălţime: 45 cm
Lăţime: 30 cm


Este cotat pe locul 2 ca şi iuţime în lume, în jur de 350.000 pe scara Scolville. Provine din America de Sud cucerind toata zona înconjurătoare, ajungând chiar până în China. În ghivece creşte până la 60 cm având zeci de fructe (marime 4-5 cm), care trec de la verde închis până la roşu intens ajungând la maturitate. Are un gust aparte şi diferit faţă de alte soiuri de chili, cu o uşoară aromă de fructe.


Chilli mov Numex Twilight (Capsicum chinense)

Ardei iute mov, foarte picant, cu o culoare foarte atractivă.


Ciclu de viaţă: Plantă perenă
Zile până la maturare: + 100 zile
Însămanţare sub sticlă: Martie - Aprilie
Zona climatică: 4 - 12
Germinează la: 18-32 C în 9-18 zile
Ţară de origine: SUA
Distanţa dintre rânduri: 40 cm
Distanţa dintre plante: 20 cm
Înălţime: 45 cm
Lăţime: 30 cm


Dovleac Gigant Atlantic (Cucurbita maxima)

Acesta este soiul care produce cei mai uriaşi dovleci din lume, care pot ajunge până la peste 500 de kg, recordul mondial fiind de 844 kg.


Ciclu de viaţă: Plantă anuală
Zile până la maturare: + 150 zile
Însămanţare: Mai
Zona climatică: 7 - 11
Germinează la: 20-29 C în 4-10 zile
Ţară de origine: SUA
Distanţa dintre rânduri: 2 m
Distanţa dintre plante: 2 m
Înălţime: 50 cm
Lăţime: 2-3 m


Dovlecel Spaghetti (Cucurbita moschata)

Soi interesant cu interiorul asemănător pastelor spaghetti.


Ciclu de viaţă: Plantă anuală
Zile până la maturare: + 40 zile
Însămanţare: Mai
Zona climatică: 3 - 12
Germinează la: 15-30 C în 2-18 zile
Ţară de origine: India
Distanţa dintre rânduri: 250 cm
Distanţa dintre plante: 250 cm
Înălţime: 30 cm
Lăţime: 3 m

Am cumpărat aceste seminţe de aici.

4 comentarii:

  1. Buna ziua - am descoperit blogul dumneavoastra cautand informatii despre gradinarit in general si depsre legislatie in privinta comercializarii produselor. Locuiesc in Bucuresti acum, insa am crescut la tara, la bunici si mi-e tare dor sa ma intorc acolo.

    Detin si eu un blog prin care incerc sa readuc in atentia consumatorilor produsele de la producatori romani, de la cei care muncesc pamantul - si sa le livrez in Bucuresti, Pitesti si Curtea de Arges.

    Eu incerc sa livrez produse aduse la tara, din satul bunicii mele si din satele apropiate si sper ca, intr-o zi, sa incurajez oamenii de acolo sa reinceapa sa produca. Livrarea nu o fac pentru profit, sper sa ajung sa impart costurile benzinei cu ceilalti producatori si mai sper ca, pe viitor, sa avem un portofoliu de colaboratori si de clienti cat mai mare.

    M-ati ajuta foarte mult daca ati accepta sa puneti in bara blogului administrat de dumneavoastra linkul catre blogul meu:



    http://bloguldelatara.wordpress.com/



    http://www.facebook.com/bloguldelatara

    Evident, voi face la fel cu blogul dumneavoastra, daca imi dati permisiunea.

    Va multumesc,

    Maria Dumitrescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. Multumesc mult pentru informatii. Ne poti dezvalui sursa lor, te rog?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere