miercuri, 23 noiembrie 2011

Will Hooker, Introducere în permacultură (cursul 3)

Cursul 3 poate fi downloadat de aici.

Discuţie cu studenţii despre rezultatele la testul Ecological Footprint Quiz. Cei care călătoresc, în special cu avionul, scot punctajele cele mai defavorabile. Alte comentarii despre Carbon Footprint Calculator.

Video recomandat: The Global Gardner

Permacultura nu este o evanghelie, ci un mod de a gândi.

Ecologia se ocupă cu relaţiile dintre organisme şi mediu.

Toată viaţa de pe Pământ se desfăşoară pe un strat subţire, numit biosferă.

Omul este în vârful piramidei trofice, dar face totuşi parte din ecosistem. A-l situa în afara sistemului e totuna cu a-l transforma într-un predator iresponsabil. În permacultură, imperativul ecologic este să înţelegem că omul este parte din sistem.

Modelul cooperării este superior modelului competiţiei.

Ce este o buruiană ? O plantă care creşte în locul în care noi n-am vrea să crească. O parte din plantele ce trec drept buruieni sunt cele mai hrănitoare plante pe care le avem.

O sursa majora de energie pe planetă : lumina soarelui.

David Holmgren a lansat conceptul de « embodied energy » (energie incorporată). Problema la care încearcă să răspundă acest concept este : Cum anume putem măsura ceea ce facem şi ceea ce suntem, în termeni de unităţi energetice ? Numele acestei unităţi este « emergy ». Deciziile trebuie luate calculând nu banii, ci emergies. În momentul în care energia bazată pe petrol devine hiperscumpă, orice contabilitate financiară îşi pierde sensul.

A proiecta înseamnă a face coregrafia unui flux energetic.

Peluza are semnificaţii culturale. În UK, peluza însemna la origini că ai multe oi, care pot s-o pască.

La momentul actual de devastare ecologică, avem nevoie de plante anuale ca să ne hrănim. Unul din primele lucruri pe care îl face un proiectant în permacultură este să introducă plante perene, schimbând accentul de la agricultura anuală la agricultura perenă.

Atunci când creezi o grădină ecologică, trebuie să urmăreşti:
a) ameliorarea solului;
b) plante perene vs. plante anuale;
c) straturi (niveluri) suprapuse de plante;
d) comunităţi de plante;
e) grupuri de funcţii.

3 comentarii:

  1. Salutare Radule, felicitari si multumiri pt toate cate ne dai.
    Am doua aspecte de clarificat:
    dupa ce am gasit terenul (pamantul) visat, ce trebuie sa fac pt a obtine cartea funciara? Proprietarul are certif. de vanz. -cump. si schita de amplasare a terenului (dimensiuni si vecini).
    Si a doua: se vor reface masuratorile cu ocazia vanzarii, daca nimeni nu cere asta?
    Si uite ca a aparut si a treia: deja sunt de la tara , asa ca nu stiu cum sa fac abonare la aparitiile de pe blogul tau. Pleaaaase help!
    multumiri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Gabriel, pentru a obtine inscrierea la Cartea Funciara, iti recomand sa iei legatura cu un avocat. Din cate mi-ai descris tu va trebui sa apelezi la intabularea prin proces, actiune care nu presupune riscuri in masura in care te-ai inteles cu vanzatorul.

    Pentru a te abona la blogul acesta, in dreapta jos se afla "ABONATI-VA LA ARTICOLE". Acolo te inscrii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Radule, in ce judet ''te situezi'' cu terenul?
    Am reusit sa cumpar un ha de teren in Vrancea, din care 3000 m sunt padure, toata pe o panta cam abrupta. Multi pomi, faneata, multi puieti de pomi crescuti peste tot,..si ceva vie. Nu are apa pe teren, gardul trebuie refacut ( vreo 500 m), si ma gandesc la o casa din saci plini cu pamint, tencuiti apoi cu lut. Toate acestea le gasesc pe teren!(terenul are aproape 400 m altitudine)

    RăspundețiȘtergere