joi, 16 iunie 2011

John Seymour, Ghidul complet al autosuficienţei (IV), note de lectură

Energii naturale

Cum să economiseşti energia


Domeniul nostru trebuie considerat ca având un anumit potenţial energetic, pe care este posibil să-l utilizăm pentru nevoile noastre, scopul fiind să ajungem la o anumită autonomie în materie de energie, aşa cum am făcut pentru hrană.

Există energie hidraulică în regiunile în pantă şi cu regim pluviometric constant. Există energie eoliană în regiunile plane. Acolo unde există energie hidraulică, este de preferat s-o utilizăm în locul celei eoliene, mai puţin constante. Acolo unde strălucesc razele soarelui, este ridicol să nu le utilizăm. Este în mod evident improductiv să cheltuim bani ca să încălzim apa atunci când acoperişul este atât de fierbinte încât nu putem pune mâna pe el.

Una dintre caracteristicile surselor de energie non-convenţională este că se adaptează mai bine unei exploatări mici decât unui mare proiect. Ele se potrivesc mai ales celor care trăiesc în autarhie.

Este preferabil să combinăm mai multe surse de energie decât să ne concetrăm pe una singură:
a) o sobă în bucătărie încălzeşte apa pentru: lăptărie, bucătărie, sala de baie, măcelărie, spălătorie; dacă apa vine gata încălzită de pe acoperiş, se consumă mai puţine lemne;
b) o instalaţie care produce gaz metan pornind de la excremente omeneşti şi bălegar de cal;
c) o pompă acţionată pe bază de energie eoliană pentru a aduce în casă apă din fântână.

Înainte de a pune la punct proiecte rafinate pentru încălzirea casei, trebuie să fim siguri că tocmai căldura nu ne va părăsi. Nimic nu se compară cu nişte ziduri solide şi bine izolate. Marile ferestre panoramice pe care le adoră arhitecţii sunt nişte "gropi energetice”. Ţăranii nu le iubesc, pentru că după ce lucrează toată ziua afară, făcând parte din panoramă, când intră în casă vor să simtă cu adevărat că sunt înăuntru.

Şemineele imense şi romantice aruncă cea mai mare parte a căldurii prin horn, direct spre cer. Casele prea alungite risipesc şi ele căldura. Structurile compacte sunt preferabile.

Rezervoarele mari umplute cu apă şi amplasate în casă joacă rolul de baterii energetice: înmagazinează căldura şi-i dau drumul încet ulterior. Pietrele joacă acelaşi rol.

Energia hidraulică

Este în întregime hidraulică, destul de constantă, debitul fiind mai ridicat în lunile cele mai reci ale anului, adică atunci când avem cel mai mult nevoie.

Partizanii „energiilor non-convenţionale” fac eroarea de a crede că orice energie trebuie convertită în energie electrică, apoi în alte tipuri de energie. Procedându-se astfel, pierderile sunt semnificative.

Energia solară

Aplicaţii (descrise succint în lucrarea lui John Seymour):
a) încălzirea apei sub acoperiş, sub acţiunea unei pompe;
b) utilizarea căldurii soarelui pentru purificarea apei;
c) uscător solar pentru fructe, legume şi cereale;
d) încălzirea solară a unei sere;
e) zid solar care înmagazinează căldura în timpul zilei şi-i dă drumul treptat în timpul nopţii.

Energia eoliană

Foarte capricioasă, trebuie să vă resemnaţi să n-o puteţi utiliza pe vreme calmă sau furtună, sau să investiţi enorm ca s-o conservaţi.

Pentru a fi rentabilă exploatarea sa, vântul trebuie să sufle cu o viteză medie de 15 km/h, fără lungi perioade de acalmie.

Deşeurile organice

După extragerea gazului metan din excrementele omeneşti şi animale, rămâne un îngrăşământ foarte valabil care poate fi împrăştiat pe terenul agricol. După fermentaţia anaerobă a excrementelor, resturile conţin azot care poate fi foarte bine utilizat de plante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu